El període d'entreguerres (3): el nazisme a Alemanya.
Ara és el torn d'anar cap a l'Alemanya dels anys vint i trenta i de veure com, a poc a poc, els nazis van aconseguint més suport fins que Adolf Hitler esdevé canciller alemany l'any 1933. Us he buscat algunes fotografies que surten de la normalitat referents a coses que hem anat veient a classe:
La primera fa referència al Putsch de Münich, una mena de "fotografia familiar" d'alguns els membres i simpatitzants del Partit Nacionalsocialista dels Treballadors Alemanys (NSDAP). Fixeu-vos-hi que semblen gent de "poca broma". entre ells podem descobrir a Hitler.
La següent és una fotografia -de no massa qualitat, per cert- captada mentre el futur dictador alemany va estar tancat a la presó i on va aprofitar per escriure el llibre "La meva lluita".
Finalment, una fotografia d'època de la crema del Reichstag, l'inici de la brutal persecució política dirigida cap a comunistes, disidents o qualsevol opositor al règim nazi. Està bastant clar que, a partir d'aquell moment, les coses ja pintaven malament i el país es dirigia cap una situació de difícil retorn.
I finalment dues seqüències cinematogràfiques força divertides (si es capta el sentit, és clar): una de les poques persones reconegudes a nivel internacional que va atrevir-se a fer conya i a enfotre-se'n directament de Hitler mentre governava Alemanya va ser Charles Chaplin (d'origen jueu). Vegeu aquestes dues seqüències de la pel·lícula "The great dictator". A la primera ridiculitza a Hitler quan encara era un simple sots-oficial a la Primera Guerra Mundial i a la segona el torna a ridiculitzar, ara fent-se acompanyar de Mussolini i discutint tots dos sobre les ànsies de poder mundial ("A veure qui és més xulo!)
.
El període d'entreguerres (2): la Itàlia feixista.
Us penjo algunes fotografies interessants sobre la Itàlia governada per Benito MUSSOLINI. Aprofito per recordar-vos que a Internet està ple d'informació sobre aquest període de la història del segle XX, però que cal que anem en compte en no caure en algunes pàgines que enen més de "propaganda" que no pas de rigor històric.
Dit això, aquí van les imatges:
Detall de l'arribada dels feixistes, amb Benito Mussolini al centre vestit de paisà, a Roma després de la famosa Marxa sobre Roma (1922) i poc abans de rebre de mans del rei Vittorio Emanuele III l'encàrrec de formar "il nuovo ministerio" que hauria de portar el terror a Itàlia.
Aquesta altra imatge ens mostra una escola italiana dels anys vint o trenta en la qual es pot veure com tothom (alumnes, professors, personal, etc.) formava part de la ideologia feixista... si a les fotografies sortien així, us imagineu com deuria anar l'escola?.
I finalment una fotografia d'un aeròdrom italià dels anys vint en la qual, novament, veiem a una sèrie de destacats feixistes en la primera fila de la fotografia, davant de models d'avions que més tard servirien, entre altres coses, per bombardejar el Camp de Tarragona durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939).